Италия и Норвегия преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

Мярката е предпазна, до изясняване на случаите

Новини
16:37 - 11 Март 2021
3982
Италия и Норвегия преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

От съображения за предпазливост властите в Италия преустановяват използването на партида ваксина срещу коронавируса на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Това се казва в изявление на Италианската агенция по лекарствата (Aifa).

"След съобщения за някои сериозни нежелани реакции, наблюдавани по време на прилагането на дози от партида ABV2856 на ваксината AstraZeneca срещу COVID-19, Aifa реши като предпазна мярка да забрани използването на тази партида в цялата страна", се посочва в изявлението. 

"Понастоящем причинно-следствена връзка между въвеждането на ваксината и случилото се не е установена", допълниха от Aifa.

Регулаторът извършва всички необходими проверки.

По-рано Норвегия и Дания също спряха употребата на ваксината след появата на данни за образуването на кръвни съсиреци при ваксинираните и предполагаемо свързан с това смъртен случай в Дания.

Според испанската агенция EFE Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) изучава информации за кръвни съсиреци при хора, ваксинирани с ваксината на AstraZeneca в няколко европейски страни. Отбелязва се, че ЕАЛ може да направи препоръки относно употребата на този препарат в ЕС в четвъртък или петък.