Италия: Има опасност от руска намеса в изборите

Обвиненията за намеса от страна на Москва не са нещо ново

Русия
15:41 - 19 Август 2022
2471
Италия: Има опасност от руска намеса в изборите

Основните италиански вестници предупреждават на първите си страници за предполагаема руска намеса в предстоящите избори в отговор на коментарите на бившия руски президент, който призова европейците да "накажат" своите "глупави" правителства.

Дмитрий Медведев призова европейците "не само да се възмутят от действията на своите правителства, но и да им потърсят сметка и да ги накажат за очевидната им глупост".

"Действайте, европейски съседи! Не мълчете! Изисквайте отговорност!", заяви той в Telegram.

След коментарите на Медведев първите страници на вестниците "Република" и "Ил Месаджеро" изригнаха за руска "намеса", а в. "Кориере дела сера" заяви, че Русия е "размътвала" политическите води преди вота.

Правителството на отиващия си министър-председател Марио Драги осъди нахлуването на Русия в Украйна, като предостави на Киев военна и хуманитарна подкрепа.

Но тази подкрепа може да се промени с вероятната победа на десния алианс на парламентарните избори на 25 септември.

Докато водещата партия "Братя на Италия" на Джорджия Мелони застава на страната на Украйна, "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони отдавна поддържат връзки с Русия и нейния президент Владимир Путин.

Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо обвини Салвини и други лидери, че не са осъдили това, което според него е явна руска намеса.

Ръководителят на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) на Италия Енрико Лета заяви, че Москва се опитва да "промени италианската външна политика, която от самото начало е много ясно на страната на Европейския съюз и НАТО".

Лета също така призова "Лига" на Салвини да прекрати договора за сътрудничество, който подписа с партията на Путин "Единна Русия" през 2017 г.

Салвини, който отдавна се възхищава на Путин и дори носи тениски с лика на руския лидер, се защити, като заяви, че "не е бил в Русия от години".

"Русия няма и най-малкото влияние върху изборите в Италия", каза той пред журналисти в Милано.

Обвиненията за намеса от страна на Москва не са нови. През юли Русия отхвърли "странните" обвинения за намеса в предизборната кампания в Италия, за които говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че не са нищо повече от "банален мит".