Италия иска отмяна на забраната на двигателите с вътрешно горене

Рим настоява европейският еко план да се промени, за да отговаря на различни пазарни реалности

Новини
17:41 - 09 Септември 2024
875
Италия иска отмяна на забраната на двигателите с вътрешно горене

Рим се опълчи срещу наложената от Брюксел забрана на двигателите с вътрешно горене при производството на нови автомобили от 2035-а година. Италиански официални представители заявиха, че планът на Европейския съюз да забрани продажбите на нови конвенционални автомобили трябва да бъде преразгледан, съобщава Bloomberg.

"Забраната трябва да бъде променена, защото това решение на ЕС е абсурдно", заяви енергийният министър на Италия Джилберто Пичето Фратин.

Италия ще настоява европейският еко план да се промени, за да отговаря на различни пазарни реалности на фона на забавянето на европейската автомобилна индустрия и силната китайска конкуренция.

Министърът на промишлеността Адолфо Урсо също подкрепя идеята за отмяна и призовава новата Европейска комисия да обмисли преразглеждане. В противен случай автомобилната индустрия на Европа "може да рухне". 

Всъщност, тази италианска позиция съвсем не е нова, нито пък необичайна. Партията от правителствената коалиция "Лига" начело с вицепремиера Матео Салвини, вече дори е готова да предложи законодателство, което да ангажира правителството на премиера Джорджа Мелони да отмени забраната, пишат италианските медии.

На този фон продажбите на Stellantis в Италия намаляват, а компанията планира да съкрати работни места. Volkswagen обмисля затваряне на заводи в Германия за първи път в 87-годишната си история, а европейските автомобилни концерни може да платят глоби на обща стойност €15 милиарда, ако не успеят да изпълнят амбициозните климатични цели на ЕС.