Италия може да издържи без руски газ през зимата

Очаква се правителството в Рим да прокара нов пакет енергийна помощ

ЕС
15:07 - 15 Септември 2022
1423
Италия може да издържи без руски газ през зимата

Италия "може да издържи" през задаващата се зима дори без руски газови доставки, при положение, че температурите останат сравнително меки. Това заяви главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания "Ени" (Eni) Клаудио Дескалци, цитиран от Блумбърг.

Оптимистичната прогноза се основава на високите нива на запълване със синьо гориво в италианските газохранилища, достигнали до 90 на сто, както и наличието на нови газови доставки, каза Дескалци, като добави, че Алжир вече е удвоил количествата за Италия.

 

Контролираният от държавата енергиен гигант "Ени" обеща да замени около половината от вноса си на руски газ през следващата година, като до 2024-2025 г. трябва напълно да прекрати покупките на газ от Русия.

Очаква се правителството в Рим да прокара нов пакет енергийна помощ за домакинствата и бизнеса, който ще е на стойност около 13,5 милиарда евро (13,5 милиарда долара). Италия вече е вложила над 50 милиарда евро, за да предпази икономиката си от растящите разходи за енергия.