Италия ни връща убиеца на Алена Щерк на 15 юни

Общество
14:30 - 13 Юни 2022
1826
Италия ни връща убиеца на Алена Щерк на 15 юни

Задържаният за убийство Виктор Мануел Спига ще бъде предаден на българските власти от Италия на 15 юни, съобщи БНТ. Костариканецът с италиански паспорт е основният заподозрян за смъртта на Алена Щерк.

Знае се, че той е напуснал страната в деня на изчезването на IT специалистката. Двамата са имали общ бизнес преди да се разделят. Основна версия на разследването е престъплението да е извършено от ревност.

Преди дни Апелативният съд в италианския град Анкона реши задържаният за убийството на Алена Щерк да бъде екстрадиран и съден в България. При ареста му в Италия той е оказал съпротива.

След издирване Щерк беше открита мъртва в незаконно сметище до Радомир. Според прокуратурата тя е била убита по особено жесток начин.

Упълномощеният български адвокат на Спига твърди, че той не се е укривал от властите в Италия и очаква връщането му в срок от 10 дни.

"Съдът разпореди да се върне в България лекият автомобил, с който той е пристигнал в Италия. Защото той е собственост на трето лице, взет е под наем от летище София и третото лице няма причина да търпи вреди", каза адвокатът Любен Казанлиев.

Преди да бъде убита Алена Щерк на три пъти е викала полицията в рамките на три месеца. Първите два сигнала са били свързани с домашно насилие. Полицейски патрул се е отзовавал на място и е отправял предупреждение към Спига.

47-годишната жена е била поканена да подаде жалба в районното управление, но не го е направила. Сигналите са подавани още през февруари, а последният е от април. Тогава Щерк е заявила, че бившият ѝ приятел не е върнал в определения срок личния ѝ автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.

Алена Щерк беше открита мъртва край Радомир, а по тялото и главата бяха намерени следи от удари. В италианския град Асколи Пичено бе задържан бившият ѝ приятел Виктор Спига.

Първоначално разследването започна за отвличане, след като близки на Алена Щерк подали сигнали, че тя е изчезнала. Сега разследващите работят по две основни версии за убийството на Щерк - бизнес интереси и ревност.

Предполага се, че Щерк е убита в гаража или автомобила ѝ, защото в дома ѝ няма следи. Разследващите твърдят, че именно Спига е карал автомобила на жената в нощта след убийството. Tо е станало вероятно на 27 срещу 28 май, тъй като предната вечер Щерк е била на събиране с приятели.

Установено е, че Спига е напуснал България с кола под наем. Минал е през Гърция и след това с ферибот е стигнал до Италия. За да бъде върнат в България, за Виктор Спига бе изпратена европейска заповед за арест, като в нея бе упоменато, че той е обвинен за престъплението.