Италия отлага местните избори за есента

Политика
14:20 - 05 Март 2021
1699
Италия отлага местните избори за есента

Италианското правителство съобщи, че отлага за есента планираните за лятото местни избори - включително за кметове на големите градове, заради продължаващата епидемия от COVID-19, съобщава АФП.

Някои от най-големите градове като столицата Рим, Милано, Неапол, Торино и Болоня се готвеха за кметски избори през юни, но властите се безпокоят, че влошаването на здравната ситуация може да застраши гладкото протичане на предизборната кампания.

Поради това изборите се отлагат за неопределена засега дата в периода между 15 септември и 15 октомври, съобщи канцеларията на премиера Марио Драги след съвещание на правителството.

Регионалните избори в южната област Калабрия, предвидени за април, както и други местни избори, също се отлагат. Италия е тежко засегната от Covid епидемията. В страната са регистрирани близо 99 000 смъртни случая, свързани с вируса, и към 3 милиона заразени, което е 5% от населението. Очаква се през следващите дни властите да втвърдят рестрикциите, опасявайки се от нов епидемичен взрив в резултат на разпространяването на нови варианти на коронавируса.