Италия пак налага блокади на области и вечерен час

Премиерът посочи, че стратегиите ще бъдат "модулирани" с областите

Свят
16:12 - 02 Ноември 2020
2375
Италия пак налага блокади на области и вечерен час

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви пред долната камара на италианския парламент, че неговото правителство ще наложи още ограничения, тъй като разпространението на новия коронавирус (COVID-19) продължава да нараства, включително забрана за пътуване до рискови области на страната, предаде АНСА.

"Кривата на заразяването ни наложи да подготвим нов набор от ограничителни мерки и да ги приемем преди сряда", отбеляза Конте и допълни: "Кривата се покачва бързо във всеки континент. Европейският съюз е една от областите, засегнати най-силно от втората вълна. През последните няколко седмици нарастването на случаите на COVID-19 е от 150 заразени на всеки 100 000 жители и ситуацията у нас се влошава. Ръстът доведе до значително умножаване на заразите."

Конте каза, че Италия се насочва към сценарий 4, при който обикновено се налагат блокади.

Той подчерта, че интензивното лечение ще бъде изложено на риск в 15 области до месец.

Италианският премиер посочи, че стратегиите ще бъдат "модулирани" с областите.

Кината, театрите и музеите ще бъдат затворени на национално ниво, каза премиерът. На гимназиите и средните училища ще бъде наредено да използват само дистанционно обучение.

Броят на хората, допускани до обществения транспорт, ще бъде намален наполовина.

След понякога насилствени протести срещу предишни мерки, Конте изтъкна, че "разбираме гнева на хората, но не бива да има спорове за защита на здравето на хората". Той призова хората да останат "единни в драматично време".

Министър-председателят увери, че правителството ще положи "всички финансови усилия" в подкрепа на заетостта.

Новият пакет от мерки също така ще включва национален вечерен час, започващ в 21:00 часа, уточни заместник-министърът на труда Франческа Пуглиси пред телевизия Sky, като ще има изключения за хора, които трябва да излязат поради служебни причини.

Италия регистрира около 30 000 заразени с коронавируса всеки ден през последните няколко дни.

Конте води разговори с областните управители относно мерките.

Съобщава се, че е имало разногласия по време на разговорите между областните управители, които искат мерките да бъдат еднакви в цялата страна, и Конте, за когото се твърди, че е искал да бъдат създадени отцепени "червени зони" въз основа на нивата на заразяване.

В няколко италиански града имаше насилствени протести след предишните ограничения на правителството, които включват затваряне на театри, кина, плувни басейни и фитнес зали и задължението за ресторантите и баровете да спрат да обслужват в 18:00 ч., както и вечерен час, наложен от някои области.

"Интервенциите ще бъдат еднакви (в цялата страна) тогава, както е записано в предишни правителствени постановления, всеки местен орган може да предприеме допълнителни ограничения в рамките на собствената си автономия", каза Пуглиси.

"Ограниченията ще бъдат национални и тогава може да има желание да се прави разлика между области, чийто коефициент на заразяване е над 2, и тези, които имат по-нисък индекс. Но мерките, като вечерният час в 21:00 ч., ще бъдат в цялата страна", подчерта още Пуглиси.

"За съжаление, ние трябва да жертваме образованието с ученици, които присъстват физически в клас, като го променим на дистанционно обучение, за всички гимназии, а това да се направи за третата година на средното училище се обсъжда също", отбеляза тя.