Италия почете 30-та годишнина от атентата срещу Джовани Фалконе

Новини
21:18 - 23 Май 2022
2455
Италия почете 30-та годишнина от атентата срещу Джовани Фалконе

Италия днес почете 30-та годишнина от атентата - дело на сицилианската мафия, при които беше убит известният италиански магистрат Джовани Фалконе, разследвал представители на италианската организирана престъпност.

Министърът на вътрешните работи Лучана Ламоргезе положи венец на мемориала в Капачи, край Палермо, където на 23 май 1992-а година се взривява автомобил в който се намира Фалконе, съпругата му и техните трима телохранители от полицейските части. Всички те загиват.

Състоя се и отделна церемония в Палермо, на която присъства президентът Серджо Матарела, чийто брат също е бил убит от мафията, докато е бил областен управител.

В изявление премиера Марио Драги приветства завета на Фалконе с думите, че благодарение на неговия "кураж, професионализъм и решителност, Италия се е превърнала в по-свободна и справедлива страна". И добавя, че "неуморната битка срещу организираната престъпност и търсенето на истината" трябва да продължат.

Мафията използвала скейтборд, за да постали 500-килограмов заряд тротил и амониев нитрат под магистрала, свързваща летището и центъра на Палермо. Фалконе, шофирал бял Фиат, се връщал от Рим за почивните дни. От хълм гангстер с прякора "Прасето" натиска бутон на дистанционно управление, докато преминава конвоя на магистрата, състоящ се от три автомобила. Взривът разкъсва асфалта и запраща колата на няколко стотин метра.

Фалконе е бил заплаха за Коза Ностра - група за организирана престъпност, добила известност с филмовата трилогия "Кръстникът" и която е имала достъп до най-високите нива в италианската власт.