Италия праща на Украйна втора ПВО система SAMP/T

Украйна
16:41 - 16 Септември 2024
848
Италия праща на Украйна втора ПВО система SAMP/T

Италия скоро ще подсили украинската противовъздушна отбрана с втора батарея SAMP/T за защита на цивилното население. Това обяви италианският външен министър Антонио Таяни в интервю за Кориере дела Сера.

"Предоставихме на Киев безусловна помощ - военна, гражданска, финансова, а сега ще изпратим втора батарея SAMP/T за защита на украинското население“, заяви Таяни. Той не посочи кога точно украинската армия ще получи ПВО, като от италианското МВнР казват само, че това ще стане "скоро".

Ръководителят на италианското външно министерство отбеляза, че Украйна не е поискала повече от това, което Рим вече предоставя като оръжие. Освен това Италия не разполага с британските и американските оръжия, от които Киев се нуждае, посочи той.

SAMP/T е единствената европейска ПВО, която може да сваля ракети "Кинжал". През юни Таяни вече обяви изпращането на една батарея в Украйна.

Таяни изрази надежда, че до края на годината Италия би могла да организира „значима мирна конференция“ за Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че такава среща ще има през 2024 г., като в нея трябва да участват и руски представители.

По време на срещата на върха за мир в Швейцария през лятото Антонио Таяни обяви нов пакет от военна помощ за Украйна и покани Зеленски да посети Италия.