Италия предлага възобновяване на свободното движение в ЕС

Страната работи вече с Австрия и с няколко други държави по този въпрос

Новини
12:40 - 26 Май 2020
2542
Италия предлага възобновяване на свободното движение в ЕС

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо предложи от 15 юни да се възобнови свободното движение в рамките на Европейския съюз. Той сравни значението на тази дата за туристическия бранш с "Деня Д" (6 юни 1944 г.), когато започва десантът в Нормандия.

"Ние работим върху това, всички в Европа заедно отново да се отправим на път", заяви италианският първи дипломат по телевизия Rai 1.

Той припомни, че на този ден Германия има намерение да отвори границите си и да даде на своите граждани възможност да отидат на почивка в други държави. „Нека се опитаме да направим това заедно”, призова Ди Майо.

Италия работи вече с Австрия и с няколко други държави от ЕС по този въпрос.

Министърът потвърди отказа на Рим от създаване на двустранни "туристически коридори" след завършването на острата фаза на пандемията от COVID-19.

Подчертавайки важността на туризма за икономиката на Италия, външният министър заяви, че трябва да бъдат въведени еднакви норми и правила във всички области в страната, за да не се объркват чужденците.

"Всички региони трябва да дават еднородни указания на туристите”, смята той. В противен случай чуждестранните гост няма да знаят как да се придвижват от един район в друг.

Германският външен министър Хайко Маас заяви по-рано, че Германия и някои други европейски страни, популярни сред немските туристи, разчитат на 15 юни да бъде свалено общото предупреждение за опасност от пътувания.

Той подчерта, че „15 юни не е денят, в който можете да отидете някъде в отпуск, а денят, в който ще бъде прието решение за възможна отмяна на общото предупреждение за опасност от пътувания”.

След въведените на 10 март карантинни мерки на територията на цяла Италия, от 4 май започна поетапно облекчаване на ограниченията. Очаква се на 3 юни да бъде възстановен режимът за свободно придвижване по територията на страната и да бъдат отворени границите за туристи от държави от Европейския съюз.