Италия призова Израел да спре военната си операция в Газа

ЕС
10:57 - 17 Април 2024
1105
Италия призова Израел да спре военната си операция в Газа

Италия призова Израел да спре военните си операции в Газа, съобщава "Ройтерс".

Външният министър Антонио Таяни подчерта, че е време за прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Въпреки че първоначално Италия подкрепи действията на Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври, наскоро отслаби подкрепата си предвид хилядите цивилни жертви в анклава.

Таяни подчерта, че войната в Газа е била предизвикана от "варварското" нападение на "Хамас".

След това добави: "Сега обаче е необходимо прекратяване на огъня. Израел трябва да спре военните операции, които са засегнали масово палестинското население".

Изказването си той направи преди срещата на външните министри от Г-7, на която Таяни ще бъде домакин на италианския остров Капри.

Вчера Рим изрази готовност да изпрати войски като част от мироопазваща мисия при създаване на международно призната палестинска държава.

Т.нар. решение с две държави отдавна е основата на международните усилия за разрешаване на продължителния израелско-палестински конфликт. Процесът обаче е в застой от десетилетие, още преди настоящата война в Газа между Израел и "Хамас".

Палестинците искат да имат своя независима държава в Западния бряг и Източен Йерусалим - окупирани територии от Израел след Близкоизточната война през 1967 г. - както и Газа.