Италия разкри международна схема за източване на еврофондове

ЕС
19:00 - 04 Април 2024
3339
Италия разкри международна схема за източване на еврофондове

Италианската полиция задържа 22 души и иззе активи на стойност над 600 милиона евро, съобщава "Ройтерс".

Действията ѝ са част от разследване на предполагаема измама, свързана със схеми за финансиране на Европейския съюз и Италия.

По данни на финансовата полиция във Венеция групата е действала в различни европейски страни и се е опитвала да измами фонда на Европейския съюз за възстановяване от пандемията от COVID-19 и схемите за подобряване на домакинствата, въведени от Италия.

Органите на реда са конфискували апартаменти, вили, часовници "Ролекс", бижута "Картие", злато, криптовалути и луксозни автомобили като "Ламборгини" и "Порше", както и нелегитимни данъчни кредити на стойност около 600 милиона евро за подобрения в домакинствата.

Трима души са арестувани в Словакия, двама - в Австрия, а 17 - в Италия. Издирвания са извършени и в Румъния.

Разследването ще засили опасенията, че както Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС, така и строителните схеми на самата Италия са благодатни за измамниците.

Досега Италия е получила близо 102 милиарда евро от фондовете на ЕС за възстановяване от COVID-19, като до 2026 г.се очакват още над 90 милиарда евро.

Едновременно с това правителството изплаща милиарди по строителни схеми, включително по една, предвиждаща на собствениците на жилища да бъдат изплатени 110% от разходите за енергоспестяващи ремонти, и по друга, покриваща до 90% от разходите за ремонт на фасади.

Полицията посочва, че заподозрените са създали "сложни системи за измама", използвайки подставени компании, за да представят фиктивни проекти и по този начин да спечелят търгуеми данъчни кредити от държавата.

След като измамата е била извършена, групата е създала система за пране на пари, включително използване на облачни сървъри, разположени в страни, които не са сътрудници, и криптоактиви.

Италианската полиция е работила съвместно с Европейската прокуратура, която отговаря за разследването и преследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

В годишния си доклад, публикуван през февруари, Европейската прокуратура посочва, че през 2023 г. е имало 1927 текущи разследвания, които заедно съставляват около 19,2 милиарда евро от предполагаеми измами.

Само в Италия текат около 618 разследвания.