Италия със закон премахва дискриминацията на лица, преборили рака

Законопроектът за „правото да бъдеш забравен“ беше приет с единодушно гласуване

Новини
14:11 - 04 Август 2023
2422
Италия със закон премахва дискриминацията на лица, преборили рака

Италиански закон, който дава право на хората, преживели рак, да не декларират миналото си състояние пред банки и застрахователни агенции, предпазвайки ги от дискриминация, беше одобрен от долната камара на парламента, предава Ройтерс.

Така нареченият законопроект за "правото да бъдеш забравен" (RTBF) беше приет в четвъртък с единодушно гласуване, което показва рядка междупартийна подкрепа за реформа, която ще трябва да бъде гласувана и от горната камара на Сената, преди да влезе в сила.

Възстановяващите се пациенти с рак в Италия са изправени пред множество предизвикателства поради медицинската си история, тъй като е 

по-вероятно да им бъдат отказани заеми или застраховки и дори да бъдат изключени от процедури за осиновяване.

Това е "закон, който връща достойнството и надеждата на много хора", каза Марко Фурфаро от опозиционната Демократическа партия, един от вносителите на законопроекта, в X, социалната медийна платформа, известна преди като "Туитър".

В Италия има над един милион души, които са се възстановили от рак, каза още външният министър Антонио Таяни пред Х.

"Тези, които са победили рака, не могат да бъдат заклеймявани за цял живот като граждани втора класа", каза той.

През юни премиерът Джорджия Мелони каза, че нейното дясно правителство ще предложи необходимата подкрепа, за да гарантира, че законът за RTBF ще бъде одобрен във "най-краткия възможен срок".

Предложенията ще позволят на възстановилите се пациенти с рак да не споделят информация за предишното си състояние с финансови институции

или органи по осиновяването, при условие че са изминали 5 или 10 години от успешното приключване на лечението им.

Подобни закони вече са в сила във Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Португалия, според Италианската асоциация по медицинска онкология (AIOM).