Италия се оттегля от китайската инициатива "Един пояс, един път"

Актуални новини
14:58 - 06 Декември 2023
2203
Италия се оттегля от китайската инициатива "Един пояс, един път"

Италия официално се оттегли от мащабната китайска инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път", повече от четири години, след като стана единствената страна от Г-7, която се присъедини към нея, съобщи правителствен източник, предаде АФП.

Според италианския вестник Corriere della Sera дългоочакваното решение е било съобщено на Пекин преди три дни, без да има официално изявление от двете страни.

Италиански правителствен източник потвърди пред АФП, че Рим се е оттеглил, без да дава подробности, освен че това е направено по начин, който да "запази отворени каналите за политически диалог".

Преди да дойде на власт миналата година, министър-председателят Джорджа Мелони заяви, че решението на предишното правителство да се присъедини през 2019 г. е било "сериозна грешка".

Критиците заклеймиха трилионната инвестиционна схема като хищнически "троянски кон", целящ да купи политическо влияние. Италианският външен министър Антонио Таяни заяви през септември, че членството "не е довело до резултатите, на които се надявахме".

Споразумението трябваше да се поднови автоматично през март 2024 г., освен ако Италия не се откаже от него до края на тази година. Рим обаче се опасява да не провокира Пекин и да не рискува да предприеме ответни мерки срещу италиански компании.

Мелони заяви пред репортери по време на срещата на върха на Г-20 в Делхи през септември същия месец, че ако Рим се откаже от проекта, "няма да компрометира отношенията си с Китай".