Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания

Свят
11:34 - 05 Октомври 2021
1489
Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания

Италия спря екстрадицията на бившия лидер на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в Испания. Това съобщи самият политик в "Туитър", цитиран от TACC.

Решението за спиране на производството е на съда в град Сасари (Сардиния), където Пучдемон беше задържан.

Адвокатът на каталунския политик обаче поясни, че делото не е приключило и отново ще влезе в съда след разрешаването на всички правни въпроси - решението на Европейския съд относно имунитета на Пучдемон като евродепутат, както и относно легитимността на европейската заповед за арест, издадена от Върховния съд на Испания. Не е ясно обаче кога евентуално ще бъдат възобновени изслушванията.

Испанският върховен съд твърди, че спрямо Пучдемон е в сила европейска заповед за арест.

Преди това обаче каталунският лидер се е обърнал към европейските съдебни органи с искане за възстановяване на депутатския му имунитет.

Припомняме, на 23 септември Пучдемон беше задържан на остров Сардиния по искане на Испания, където той е обвинен в подбуждане към бунт и присвояване. Ден по-късно той беше освободен от съда, без да са му наложени никакви ограничения. Въпреки че политикът напусна Сардиния, той обеща, че ще се върне за следващото заседание.