Италия търси изход от политическата криза след оставката на кабинета

Президентът Серджо Матарела тръгва на консултации в парламента за нова коалиция

Новини
08:08 - 21 Август 2019
1501
Италия търси изход от политическата криза след оставката на кабинета

В изключително сложна и напрегната ситуация е Италия, след като премиерът Джузепе Конти подаде оставка във вторник. Сега страната трябва да се справи бързо с политическата криза. Днес президентът Серджо Матарела започва двудневни консултации с партиите в търсене на изход от ситуацията и да бъде съставено съставено 67-ото правителство след края на Втората световна война. Възможни са и предсрочни избори, съобщава агенция Ройтерс.

Правителството  подаде оставка, след като Джузепе Конте критикува своя вътрешен министър Матео Салвини за разпадането на управляващата коалиция и го обвини, че застрашава икономиката на страната заради лични и политически цели, предава БТА.

На 8 август лидерът на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини обяви изненадващо, че съюзът с антисистемното движение „Пет звезди“ е невъзможен и призова за избори.

Политици от „Пет звезди“ и левоцентристката Демократическа партия открито дискутират сформирането на нова коалиция, която може да изпрати „Лигата“ в опозиция и да даде на Италия по-центристко и проевропейско правителство, отбелязва Ройтерс.

Матарела ще се срещне с всички парламентарно представени партии, за да стане ясно възможна ли е нова коалиция. Ако не успее, той ще трябва да разпусне законодателния орган три години и половина по-рано от предвиденото, за да може през есента да се произведат предсрочни парламентарни избори.

Ръководството на Демократическата партия ще се събере на заседание днес, за да обсъди перспективите за съюз с "Пет звезди", информира Ройтерс и припомня, че двете партии са политически врагове от години.

Салвини заяви вчера, че ще повтори пред президента искането си за нови избори. Той обвини останалите партии, че се опитват да сключат сделка заради страха от нови избори. Конте обаче увери, че нова политическа нестабилност е последното, от което Италия се нуждае, докато подготвя трудния бюджет за 2020 г. през есента.

„Гласуването на гражданите е същината на демокрацията, но да ги призоваваш да гласуват всяка година е безотговорно“, заяви изпълняващият длъжността премиер.