Италия въвежда "червен кодекс" за жертвите на сексуално насилие

Предвиждат се кратки срокове за реакция на правосъдието

Новини
13:13 - 08 Септември 2023
1793
Италия въвежда "червен кодекс" за жертвите на сексуално насилие

Италианското законодателство, целящо защита на жертвите на домашното насилие, става още по-строго, след като Камарата на депутатите одобри окончателно новите мерки в тази сфера. Т.нар.червен кодекс, както се нарича наказателната процедура, свързана с жертвите на сексуално насилие, малтретиране или тормоз, предвижда много кратки срокове за реакция от правосъдието след всяко оплакване на жена, понесла насилие вкъщи.

Магистратът има на разположение максимум до 3 дни, за да я изслуша. По принцип този срок беше предвиден и в досегашния закон, одобрен през 2019 г. Разликата сега е, че ако даден магистрат не успее да се вмести в този срок, прокурорът му отнема делото и го препраща на друг, който е в състояние да реагира веднага.

Факторът време е основен в случаите, когато дадена жена намери смелост да се оплаче пред властите от насилника си. Съществува риск тя да оттегли оплакването си от страх да не понесе отрицателни последствия или нови заплахи в дома си. Според в.”Кориере дела сера”, две от всеки три убити жени в Италия са жертви на настоящите или бившите си партньори.

Закъснялата реакция от правосъдието на зов за помощ от дадена жена може да доведе до трагични последствия, казва адвокатката Джулия Бонджорно от Лигата на Матео Салвини. Затова одобрените нови мерки са важна стъпка напред в защитата на жените от домашно насилие.

Тези дни Италия стана свидетел на поредните случаи на жени, убити от бившите си партньори. В Трапани 39-годишната Мариза Лео, която работеше в сицилианска винарска изба и беше майка на 4-годишно момиченце, беше застреляна от бившия си мъж Анджело Реина. Той след това се самоуби. Анджело не приемал раздялата с Мариза и месеци наред я преследвал и тормозел. Жената направила оплакване в полицията, след което започнал и процес срещу него. По-късно обаче Мариза решила да прекрати делото заради притеснението, че дъщеря им може да пострада от конфликта между родителите си.