Италия въвежда зелен пропуск

Задължителният сертификат ще важи и за магистрати и служители в съдилищата

Свят
11:22 - 16 Септември 2021
2496
Италия въвежда зелен пропуск

Не само за държавните, а и за частните офиси ще бъде задължителен в Италия т.нар. зелен пропуск за всички работещи oт средата на октомври. Това ще стане след одобряването на 16 септември на правителствен указ , който постановява, че на работа в Италия ще ходят само ваксинирани или с отрицателен тест за COVID-19 от последните 48 часа.

Лидерът на Лигата Матео Салвини е против въвеждането на подобно задължение с аргумента, че Италия ще стане единствената страна в Европа в това отношение. Премиерът Марио Драги е обаче непоклатим в убеждението си, че здравният паспорт е необходим за целия трудов сектор.

Досега зеленият пропуск беше задължителен само за работещите в здравните и учебните заведения, за ползващите услугите на барове и ресторанти на закрито, за зрителите в кината и театрите, за посетителите в музеите, за спортуващите във фитнес центровете, за пътуващите на дълги разстояния с бързите влакове, фериботите, самолетите.

„Нещата трябва да се правят, защото трябва, и не за резултат веднага, дори когато са непопулярни мерки”, каза Драги, цитирайки покойния министър християндемократ Бениамино Андреата.
Според новия правителствен указ от 10 октомври става задължителна ваксинацията за всички работещи в старчески домове и санаториуми.

Правителствените мерки предвиждат всички работещи, независимо дали в държавни или частни офиси, да влизат там само със сертификат. Министърът на публичната администрация Ренато Брунета иска на работа вкъщи да останат само 15 на сто от работещите.

Задължителният сертификат ще важи и за магистрати и служители в съдилищата. Все още трябва да стане ясно как ще се процедира с обвиняемите, свидетелите и посетителите в съдебните зали.
Контролът на спазването на мерките се поверява на отговарящите за съответните сектори. За нарушителите се предвиждат глоби от 400 до 1000 евро, но също и лишаване от заплата и спиране от работа.