Италия възстановява срутилия се мост в Генуа

Друго срутване показа ясно, че обществената инфраструктура в страната не е в добро състояние

Свят
12:44 - 28 Април 2020
1035
Италия възстановява срутилия се мост в Генуа

Възстановяването на срутилия се мост Моранди в северноиталианския град Генуа е близо до завършването си, въпреки икономическия спад, предизвикан от епидемията от коронавируса. Ще стане ли новият мост подходящ символ за възкръсването на нацията? В момента добрите новини от Италия не са много, във време когато страната се бори с пандемията от коронавируса: починали в болниците, катастрофални икономически прогнози, гняв и страх за бъдещето.

Туристическият сектор, от който зависи прехраната на много хора, е съсипан. Страната е деморализирана от лошите перспективи за това, което може да дойде след извънредното положение. Но има лъч на надежда в северозападния град Генуа.

Емблематичният за града мост се срути преди почти две години - национална трагедия отнела живота на 43-ма души. Но сега конструкцията на новия магистрален мост е почти завършена и това може да стане символ на националното възкръсване.

Последният пилон от гигантската конструкция ще бъде положен днес, според Пиетро Салини, главен изпълнителен директор на "Салини Импреджило" (Salini Impregilо) , строителната компания, изпълнител на проекта заедно с корабостроителния гигант "Финкантиери" (Fincantieri).

След това ще бъдат завършени платната, осветлението, канализационната система и системите за управление на лентите за движение, проектирани от прочутия архитект Ренцо Пиано. "Мостът може да бъде открит в края на юни или началото на юли", каза кметът Марко Бучи и добави: "Той ще е за пример на цяла Италия, а не само за Генуа".

Въпреки че 60 милиона души в Италия са под домашна карантина от седем седмици в разгара на пандемията от коронавируса, работата по огромния мост продължава.

"Останалата част от страната е замряла, но тук е различно. Всичко продължава. Работим ден и нощ, седем дни в седмицата", обясни Салини и добави: "Строежът на моста е надпревара с времето, с ужасните времена". Ще бъде огромен успех за страната, ако мостът бъде завършен до юли.

Срутването на моста през август 2018 г. шокира страната и предизвика национална травма. Нещастието напомни за овехтялата инфраструктура в цяла Италия: липса на поддръжка, рушащи се пътища и мостове. Твърди се, че операторът на магистралата "Аутостраде пер Л'Италия" (Autostrade per l'Italia), отдавна е знаел за конструктивните проблеми на моста.

Прокурорите в Генуа се подготвят за голям процес срещу повече от 70 заподозрени. Самата компания е сред обвиняемите. Сред обвиненията са причиняване на смърт по непредпазливост на множество хора. Но може да отнеме време до 2022 г., преди да бъдат произнесени първоначалните присъди, каза водещия прокурор Франческо Коци преди няколко месеца.

Не всички са щастливи от новия мост. "Да виждаме как се изгражда новия мост не е нещо, което ни прави щастливи. Боли ни, защото той можеше да бъде построен така преди да се срути", каза Егле Росети, представител на асоциацията на жертвите на трагедията.

Друго неотдавнашно срутване още веднъж показа ясно, че обществената инфраструктура в Италия не е в добро състояние.

Магистрален мост между Ла Специя и Масса Карара, на около 100 км източно от Генуа, се срути в началото на този месец. Заради ограниченията за пътуване поради коронавируса само един човек беше ранен. По обичайно натоварения път е имало само две коли.