Италия връща на работа неваксинираните медици

Правителството на бившия премиер Марио Драги направи ваксинацията задължителна

ЕС
15:29 - 28 Октомври 2022
2360
Италия връща на работа неваксинираните медици

Италианските лекари и медицински сестри, отстранени от работа, защото не са ваксинирани срещу COVID-19, скоро ще бъдат възстановени на работа, каза новият здравен министър Орацио Скилачи, цитиран от Ройтерс.

Този ход е мотивиран от тревожния недостиг на медицински персонал заедно с намаляващите случаи на COVID-19. Новото правителство ще отмени и глобите, наложени на всички хора над 50 години, които не са се ваксинирали, добави той.

"В процес на финализиране е мярка, която ще позволи повторното интегриране на работните места на здравния персонал, който е обект на процедура за отстраняване поради неспазване на задължителната ваксинация още преди датата на изтичане на временното отстраняване", каза той в изявление, публикувано на уебсайта на министерството.

Италия е една от най-силно засегнатите от пандемията страни с почти 179 000 смъртни случая, според данни на Световната здравна организация. Италия беше и първата страна в Европа, в която бе регистрирано местно огнище на новия коронавирус. Особено тежко бе засегната областта Ломбардия и конкретно района на град Бергамо.

Правителството на бившия премиер Марио Драги направи ваксинацията задължителна за учители и здравни работници през 2021 г. и я разшири за всички над 50 години през януари тази година.

Отказът доведе до отстраняване от работа без заплащане за държавни служители, а всички неваксинирани лица над 50-годишна възраст бяха изправени пред глоби от 100 евро.

В изявлението се добавя, че министърът смята за целесъобразно постепенното връщане към нормалното състояние и в тази връзка ще спре ежедневното публикуване на данни за разпространението на епидемията, хоспитализациите и смъртните случаи. Тази информация вече ще се публикува ежеседмично.