ИТН: Ако "Мариците" бъдат затворени, минаваме на режим на тока

Остриетата на партията посетиха Марашкия басейн

Новини
15:54 - 10 Октомври 2024
8386
ИТН: Ако "Мариците" бъдат затворени, минаваме на режим на тока

Ако "Мариците" бъдат затворени, България може да трябва да мине на режим на тока през най-студенти зимни месеци. Това предупредиха кандидатите за депутати от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, Драгомир Петров, Павела Митова, Станислав Балабанов и Александър Вълчев.

По време на предизборната си обиколка те посетиха Маришкия басейн. Те отново се обявиха против окончателното спиране на производството на ток от въглища до 2038 г. и затварянето на тецовете. Край Маришкия басейн и сега има огромен фотоволтаичен парк.

"Ако слушаме ГЕРБ и ПП-ДБ, това тук са работни места. Колко миньори и енергетици виждате тук да работят?", попита Тошко Йорданов. "Аз виждам около 30 000, скрили са се обаче", шеговито му отговори Александър Вълчев, оглеждайки пустата поляна.

Павела Митова припомни, че за това се е борила и парламентарната им група в последния работен ден на 50-то НС преди ваканцията за предизборната кампания. "За това се борихме и през изминалите две години, защото това не е нещо, което се случва от днес или вчера, а е един невероятно дълъг план на ПП, ГЕРБ и ДПС да затворят целия Маришки комплекс, тецовете да спрат да работят, да се превърнем в нетен вносител на електроенергия, 30 хиляди души и техните семейства да загубят работните си места, а всеки един български гражданин да усети ефекта от това в сметките си за ток", обясни Митова.

Тошко Йорданов предупреди, че ако "Мариците" бъдат затворени и бъдат заменени от фотоволтаици, малцина ще забогатеят, а 30 хиляди души "ще останат на улицата".

Според плановете на Министерството на енергетиката трансформацията на въглищните централи трябва да стане плавно, затова паралелно ще се произвежда необходимото количество въглища за работата на централите и ще се възстановяват терените, за да бъдат подготвени за бъдещи икономически дейности, което ще се управлява от ново дружество.

"Новото дружество по рекултивация, което трябва да се създаде, ще бъде с борд на директорите членове на синдиктите, т.е шефовете на синдикатите ще отидат на едни прекрасни заплати като шефове на енергийно дружество, а на никого не му пука какво ще правят работниците след това", обясни Митова. Тя изтъкна и друг проблем - че никой не казва какво ще се случва със земята след рекултивацията. "Тя ще отиде в това дружество, а какво ще става с нея ще решат синдикалните лидери", посочи тя.

"Това са балансиращите мощности, а ние се лишаваме от поредните си балансиращи мощности със затварянето на тецовете. Това означава, че тези фотоволтаици не могат да произведат енергия, когато няма слънце или когато има сняг", обясни Митова, а Вълчев допълни: "Мариците" държат една постоянна честота, която е важна не само за нашата преносна система, а въобще и за Балканите". 

"Ако се затворят, много хора и експерти казват, че може в най-тежките зимни месеци да сме в режим на тока, защото няма от къде да се поддържа нивото на електропреносната ни мрежа", допълни Балабанов.

В момента ПАВЕЦ "Чаира" не работи, шести блок на АЕЦ Козлодуй е в непрестанни непланови ремонти. А в Маришкия басейн се произвеждат около 30% от произведената енергия в България. Въглеродният отпечатък пък е 0,02% от европейските емисии.