ИТН издивели заради 30 милиона за Просто Наско

У нас
15:30 - 08 Юни 2022
6705
ИТН издивели заради 30 милиона за Просто Наско

Спор за 30 милиона лева, отпуснати в актуализацията на бюджета за Министерството на културата на Атанас Атанасов е бил сред основните причини тримата министри от квотата на Има такъв народ да напуснат предсрочно със скандал днешното заседание на кабинета, което парафира новата макрорамка на държавата от 1 юли и я прати на парламента за разглеждане, научи Lupa.bg. 

30-те милиона са за финансова подкрепа на културни дейци и културни организации. В същото време нито едно от четирите ведомства, поверени на хората на Слави Трифонов, не получи допълнителна дотация, въпреки настояванията и на Гроздан Караджов, и на Теодора Генчовска, и на Александър Николов, и на Радостин Василев. 

Друг министър, предложен и избран от "Продължаваме промяната" - военният Драгомир Заков, се е преборил за над 60 милиона лева за отбраната, стана ясно още от съобщението на МС за взетите днес решения. Парите ще отидат за модернизация на Въоръжените сили, но не се предвиждат увеличения на заплати или порцион на военнослужещите. 

Третият министър, който спечели одобрението на Кирил Петков и Асен Василев за още пари, пак е от "Продължаваме промяната" - проф. Николай Денков. Той взима 7,5 милиона лева за програмата за млади учени. 

Здравният министър проф. Асена Сербезова - отново кадър на "Продължаваме промяната", също получава значително увеличение на бюджета за здраве. 

А финансовият орган - НЗОК, има увеличение, предвидено след подписа на парламента, от над 65 милиона лева.