ИТН към Габриел: Най-сетне стигнахте до извода за Гешев

Ключова е подкрепата за младите хора в България, подчерта кандидатът за премиер на ГЕРБ

Новини
15:44 - 11 Май 2023
4046
ИТН към Габриел: Най-сетне стигнахте до извода за Гешев

Нужно е работещо правителство, приемане на бюджета, преодоляване закъснението по Плана за устойчивост. Важна е сигурността на българските граждани. Нужни са мерки за преодоляване на битова престъпност, войната по пътищата, членството в Шенген и разбира се участието в европейската политика по сигурност и отбрана. Кандидатът за премиер на ГЕРБ отново изброи класическите приоритети за страната, този път пред ИТН, както направи пред останалите партии. И стигна до горещата точка - че първото, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. 

Габриел обяви за първи приоритет сформиране на работещо правителство, нормализиране на работата на институциите и излизане от политическата криза. На второ място е приемането на бюджет 2023 и стабилизирането на публичните финанси. На трето място тя постави съдебната реформа, приемането на закони за разследване на главния прокурор, разделяне на КПКОНПИ на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно имущество, както и че евентуалният министър на правосъдието в кабинета "Габриел" ще поиска главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от длъжност от Висшия съдебен съвет.

Тя не пропусна и цените и инфлацията, както и гарантиране на енергийната сигурност. Габриел подчерта, че е нужно да се преодолее двугодишното закъснение по оперативните програми, плана за възстановяване и устойчивост, за развитие на селските райони, на осмо място тя постави сигурността на българските граждани, мерки за преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата и мигрантския натиск, членството в Шенген и модернизация на армията, активно участие на страната в европейската политика по сигурност и отбрана.

Като следващи два приоритета тя посочи модернизация на страната в сфери като наука, иновации, образование, култура, цифровия и зеления преход, дигитализация на публичния сектор, както и различията в регионите, демографската криза и трансформацията на бизнеса и нови работни места. Накрая тя нареди здравеопазването, като на преден план е активното участие на България в европейския план за действие за борба с рака, превенцията, достъпа до лечение и новите технологии в сферата.

Обясни и че ще работи за авторските права, заплащането на творците и популяризирането на българското културно наследство.

"Визията ми за работещо правителство за България, за екип за България, за стратегия на България трябва много ясно да изпълни със съдържание три думички - амбиция да покажем, че можем да направим работещо правителство, че решенията не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно, авторитет - в момента текат изключително интензивни и динамични процеси в Европейския съюз, България има своя авторитет и активно участие в тези процеси, и ангажимента ни към хората - всички смятам, че сме обединени от това, че искаме да направим живота на българите по-достоен и добър", обясни тя.

Ключова е подкрепа на младите хора в България, ако това не стане, трудно ще си представим бъдещето на страната, подчерта кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Габриел наблегна и на актуалната тема за различието в регионите, като подчерта, че са нужни действия, съобразени с пазара на труда. Тя не пропусна и здравните проблеми – важно е за една държава нейните граждани да са здрави, подчерта тя.

"Благодарим за тази среща, в известна степен ние одобряваме начина, по който вие се опитвате да провеждате подобен тип срещи, защото реалността е такава - няма политическа партия, която може да управлява сама, независимо колко й се иска. Надявам се като водеща политическа сила и водеща на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казвате, а именно, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт", започна критично Тошко Йорданов от ИТН.

"Радваме се и, че най-сетне стигнахте и до този извод за Иван Гешев, но не е само това, има детайли. Това, което вие очертахте като програма е страхотно, но ако няма детайли... Трябват конкретни мерки и детайли", уточни шефът на ПГ на ИТН. 

Иначе, Йорданов подчерта, че що се отнася до съдебната реформа, ИТН подкрепя идеята за отстраняването на главния прокурор.