ИТН: Не сме приятели на ГЕРБ

Новини
10:26 - 29 Юли 2021
6004
ИТН: Не сме приятели на ГЕРБ

„Да се правят внушения, че се колаборираме с ДПС е несериозно. Подкрепа не сме искали от тях, а и няма да получим. Няма да допуснем тяхно влияние в нашия кабинет. Така че да се говори тази мантра, че прозирала дългата ръка на ДПС е мазна лъжа" - заяви съпредседателят на парламентарна ИТН Тошко Йорданов, след като вчера тонът по време на преговорите за кабинет с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ се изостри.

По думите му от ДБ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“ зависи дали преговорите за бъдещо управление ще продължат.

„Другите две политически сили имат възможност да преосмислят позицията си и наистина да изберат кой е врагът- ГЕРБ и Бойко Борисов или ние. Ние определено не сме приятели на ГЕРБ. Никой от нас не е бил министър на Борисов. Ако отидем на избори, вината ще бъде на тези две партии", категоричен бе Йорданов.

„Не сме казали на „Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове. Ние просто водихме разговори и най-забавното е, че на тези разговори, нямаше никакъв въпрос от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета. Единственият въпрос, който беше, е дали ще има някой, който е бил служител на ДС в миналото", заяви още Тошко Йорданов.

От своя страна Филип Станев от ИТН зададе няколко въпроса. 

„Защо се прави услуга на политическа партия ГЕРБ? Защо правим така, че вместо да ичегъртаме модела „ГЕРБ“, ние се опитваме с някакви странни политически действия да дадем шанс на Бойко Методиев Борисов да се връща на политическата сцена?“, попита Станев.

Според Станислав Балабанов фактите и истината се различават и това е проблем.

„Позицията на Христо Иванов беше, че нито имат желание за министри, нито ще предлагат такива. Вчера публично от трибуната на Народното събрание видяхте опит за поставяне на трима министри, единият от които е в тежък конфликт на интереси“, заяви той.

От „Има такъв народ" обявиха, че очакват мандата на президента, а името на кандидата за премиер ще обявят при представянето на правителството в парламента.

Снимка: Агнес Методиева