ИТН: Петков натискал ли е Стоянов Кирил Ценкин да контролира вота?

Актуални новини
15:28 - 04 Април 2024
2586
ИТН: Петков натискал ли е Стоянов Кирил Ценкин да контролира вота?

От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) питат имало ли е натиск от страна на Кирил Петков над Калин Стоянов за това заместник-министър Кирил Ценкин да контролира предстоящите избори. Този въпрос поставиха пред медиите народните представители от ИТН Станислав Балабанов и Тошко Йорданов.

Двамата не коментираха изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса в парламента, но поставиха въпрос пред медиите, насочен към „Продължаваме промяната – Демократична България“ и специално към Кирил Петков - дали е имало натиск над министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и дали е било лобирано за това заместник-министър Кирил Ценкин да контролира изборите. „Това, което научихме ние, е доста притеснително, заяви Тошко Йорданов. 

Балабанов каза, че по време на правителството на Кирил Петков той е искал Ценкин да бъде шеф на Националната служба за охрана и добави, че тогава се е наложило на президента да обяснява, че има несъвместимост по отношение на изискванията за заемането на поста началник на НСО. 

„Когато един председател на политическа партия се обажда на министъра на вътрешните работи и настоява конкретен човек, близък до него или баща му, да контролира изборите, това е също толкова грозна злоупотреба със служебно положение, каквато е имало и от страна на магистрати и полицаи по отношение на казуса с Нотариуса“, коментира Тошко Йорданов. Балабанов припомни за изтеклите записи от партийните събрания на „Продължаваме промяната“, в които, по думите му, Кирил Петков е настоявал да се правят избори с техен министър на вътрешните работи. Тошко Йорданов каза, че Кирил Петков винаги е гледал на тези служби като на "бухалки". Йорданов припомни за скандала с машините за гласуване,  за това, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел с личния си телефон процеса по верифициране на машините. Тогава парламентарни сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения в сигурността му.

Тошко Йорданов попита още не е ли Бойко Рашков човекът, който е поставил подписа си за назначаването на жената на Мартин Божанов – Нотариуса в ГДБОП.