ИТН пледира за обединение на коалицията

Новини
15:05 - 21 Април 2022
1692
ИТН пледира за обединение на коалицията

"Има такъв народ" продължава да настоява за единна позиция на четворната коалиция относно помощта за Украйна. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Темата е особено актуална в последните дни в светлината на посещението на украинския външен министър Дмитри Кулеба у нас и диаметрално противоположните позиции на две от партиите в коалицията - БСП и "Демократична България" по темата.

"Станаха много предложенията - две, сега вижда трета редакция. Нека стане ясно каква е тази позиция, да влезе в пленарна зала, да бъде подложена на дебат, за да изчистим всъщност какво изпращаме. До вчера това, което и Министерски съвет бяха определили, бе изпращането само на каски и бронежилетки. Т.е. рамкирана позиция, която е логично да подкрепим", коментира народният представител.

И бе категоричен - България следва да има ясна и единна позиция по темата, обединяваща всички власти.

Именно за това ще призоват ИТН и на предстоящия коалиционен съвет по темата, поискан от Христо Иванов.

Макар и попитан нееднократно, Балабанов не изказа ясно какво е мнението по въпроса - оръжия или само защитна екипировка, следва да изпрати България.

Припомняме, че днес коментар по темата за оказване на военна помощ на Украйна напвиха още от ДБ и ГЕРБ. Христо Иванов бе категоричен, че България трябва да изпрати оръжия, като дори постави ултиматум за напускане на управляващата коалиция, ако парламента не подкрепи позицията на ДБ. 

Сходно мнение изрази и Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя припомни думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че който не подкрепя Украйна, подрепя войната.