ИТН ще търси мнозинство да "оправи" Конституцията

Това, което направи сглобката, е абсолютно малоумие, заяви Тошко Йорданов

Политика
12:22 - 28 Март 2024
2812
ИТН ще търси мнозинство да "оправи" Конституцията

"Има такъв народ" искат да коригират промените в конституцията и ще търсят мнозинство за това в следващото Народно събрание. 

"В следващия парламент ще търсим конституционно мнозинство, с което да оправим конституцията.

Това, което направиха, е абсолютно малоумие",

обяви шефът на групата на ИТН в парламента Тошко Йорданов, след като партията му взе и веднага върна празен третия мандат за съставяне на правителство. "Каквото и служебно правителство да се получи - към ПП-ДБ и ГЕРБ. Особено към ПП-ДБ - те одобриха списък на ГЕРБ. Христо Иванов практически избра служебен кабинет на ГЕРБ заедно с Кирил Петков и т.нар. генерал", каза Йорданов.

"Отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде избран по листа, който направиха, е на управляващата сглобка.

И най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, начина, по който се избира служебен кабинет. Сега каквото и да се случи от тук нататък в тази сфера вината е тяхна, не е на никого друг", подчерта още Йорданов.

Той също допусна, че е възможно да се стигне до конституционна криза. Тошко Йорданов не посочи кой от възможните кандидати за служебен премиер би бил най-подходящ и обясни, че този въпрос трябва да е към Христо Иванов. "Той е давал списъка. Мнение ще дават тези, които са правили списъка. Нито г-н Радев може да дава мнение, защото той е поставен пред свършен факт, нито ние, които бяхме против", обясни депутатът.

Закритата част на срещата на ИТН с Радев продължи около 30 минути.