Ива Митева-Рупчева стана председател на 45-о Народно събрание

Политика
12:19 - 15 Април 2021
14267
Ива Митева-Рупчева стана председател на 45-о Народно събрание

Ива Митева-Рупчева е новият председател на Народното събрание. Номинираната от Има такъв народ бивша шефка на правната дирекция в институцията събра внушителен брой гласове в залата, но куриозното е, че лидерът на партията Слави Трифонов, който е под карантина и участва дистанционно в първото заседание, не гласува за собствения си кандидат. 

Ива Митева-Рупчева е избрана със 163 гласа. ГЕРБ само се въздържаха, но не гласуваха против нейната номинация. 

Така за нея подкрепа декларираха не само от ИТН, но и от ДБ, ДПС, БСП и Изправи се! Мутри вън! 

За кандидатурата на Цвета Караянчева "за" гласуваха само колегите й гербери, а всички останали - "против" - цели 162 души. 

"Надявам се да намерим вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната нова реалност. На 4 април гражданите изпълниха обществения си дълг. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, заложени в преамбюла на конституцията, ще са в основата на работата на този парламент", каза Митева в първото си слово начело на трибуната. 

От нашите действия зависи България да бъде правова и демократична държава. Прозрачността и отчетността трябва да са водещи принципи в работата на това НС. Парламентарният контрол и изслушванията на органите трябва да се изпълнят със съдържание", каза новоизбраната шефка на НС, която не скри искреното си вълнение от избирането си за поста, който зае.