Ива Тодорова – единственият български участник в шоуто „Гласът на Русия“ пред Lupa.bg: Уча архитектура, но разбрах, че моето призвание е музиката

Култура
15:55 - 09 Декември 2019
12996
Ива Тодорова – единственият български участник в шоуто „Гласът на Русия“ пред Lupa.bg: Уча архитектура, но разбрах, че моето призвание е музиката

18-годишната Ива Тодорова пожъна успех в 8-ия сезон на шоуто „Гласът на Русия“ и стана част от отбора на актрисата, модел и певица Полина Гагарина. Родената в София Ива впечатли журито на руския музикален формат с таланта си. Вълнуващо бе изпълнението й на на една от песните на емблематичната изпълнителка Ейми Уайнхаус. Ива достигна до финала на руското шоу. Тя стана популярна у нас с участието си в „Гласът на България“ преди две години и макар да не достигна до финала, тя се радва на опита, който е придобила в шоуто. Младта певица бе част от отбора на Поли Генова и спечели журито и зрителите с дълбокия си и нестандартен глас.

Ива завършва училището към руското посолство в София, в момента е студентка по архитектура в УАСГ, занимава се с музика от 5-годишна, а свири на китара от 7 години и мечтата й е да продължи да се изявява на музикалната сцена. Ива свири и пее в столични клубове заедно с по-голямата си сестра Елена. Двете създават групата Iva, в която е и барабанистът Себастиян Цолов. Само преди дни групата атакува челната десятка на БНР Топ 20 с най-високия слушателски вот с песента им Carpe Diem.

Рождената ми дата е много интересна - 01.02.2001 г., но не се интересувам от астрология или нумерология, казва с усмивка пред Lupa.bg чаровната млада дама. Ива е дете, израснало в семейство, което почита изкуството. Баща ѝ е талантливият режисьор, аниматор и художник Николай Тодоров, носител на множество награди за анимация, известен като един от новаторите и нетрадиционалистите в българската анимационна школа. За съжаление той си отиде от този свят през юли т.г.

Lupa.bg потърси Ива, за да разкаже по-подробно за себе си и за своите творчески планове. Още в началото на разговора разбираш, че срещу теб стои млад четящ, образован и интелигентен човек и те изпълва радост, че все още сред младото поколение има четящи хора.

 

- Ива, как се реши да участваш в музикалното шоу „Гласът на Русия“?

- С много любов и без да го мисля. Примамлива е цялата идея за пеене в най-известните студия в Русия.

- Би ли споделила каква е атмосферата в Москва, как се чувстваш на руска сцена, с какво те впечатли руското жури?

- В Москва всичко е повече. Дори времето лети по-бързо. Сцената логично е много по-голяма, но не задължително по-приветлива. Руското жури ме впечатли с конкретика, никой не говори празни приказки, всички си ценят времето.

- Ти участва и в „Гласът на България“. Какви паралели може да направиш между двата музикални формата?

- Като концепция е едно и също естествено. Двата формата чисто мащабно са несъпоставими, все пак населението на Русия е около 146 млн. Тази година е имало 18 хил. заявки и само 48 човека продължихме във формата. Конкуренцията е много силна и всички са професионалисти или имат поне някакво музикално образование.

- Беше ли разочарована, че тук не стигна до финала?

- Не, не бях! Смятам, че всичко се случи точно както трябва.

- Какво ти даде „Гласът на България“?

- "Гласът" беше една невероятна школа за мен. За първи път се качих на голяма сцена и имах възможност да работя с професионални музиканти. Цялата атмосфера ми хареса изключително много и разбрах, че искам да се занимавам с музика. Ако не беше "Гласът на България" сега щях да съм един обикновен студент по архитектура.


- Гледах те при представянето ти в „Гласът на Русия“ сподели, че Москва е любимият ти град, град, който чувстваш много близък. Защо, с какво те впечатлява най-вече Москва?

- Асоциирам Москва с баща си. Спомням си, че когато бях на 11, трябваше да сме жури на един фестивал в Русия и съответно имахме точно 12 свободни часа да се разходим из Москва. Слязохме на Белоруската гара и хванахме метрото до Театралния площад. Всичко ми се струваше толкова грамадно... и честно казано и сега е така. Просто всичко в Русия е грамадно. Беше около шест часа сутринта. Той ме заведе на Червения площад и нямаше никой, само ние. Беше невероятно. Колкото и студено да е в Москва, винаги се сещам за тези 12 часа и веднага ми става топло.

- Имаш ли любим руски автор?

- Предпочитам руската класика, по ми приляга на душата. Обожавам Булгаков, Бунин, Достоевски... От поетите харесвам Лермонтов, Есенин... Смятам, че всеки трябва да прочете поне нещо от руската литература. Задължително. 

- Учиш архитектура, а се изявяваш усешно и на музикалната сцена. В бъдеще кое ще надделее – архитектурата или музиката?

- Надявам се разумът да надделее. Нямам конкретен отговор, Както се казва: "Поживем - увидим". ("Ще поживеем - ще видим", бел.а.) Понякога си казвам, че вече и аз не знам защо уча архитектура. Поне е забавно!

- Би ли живяла в чужбина?

- Искам да живея навсякъде.

- В „Гласът на България“ ти сподели, че с много воля и с подкрепата на семейството си си преборила анорексията. Какво провокира твоя отказ да се храниш? Та ти никога не си страдала от наднормено тегло?

- Сама реших, а реша ли - действам. Процесът е странен и наистина всичко ти е в главата.

- Сега спазваш ли някакъв хранителен режим и пак ли спортуваш активно?

- Ям когато и каквото си искам. Освен това се научих да готвя много добре. Обичам и да спортувам, аз съм активен човек.

- Музиката те е оттласнала от едно дъно вероятно.

- Истината е, че по време на болестта нямах енергия да правя музика. В такива моменти ти си чувстваш безполезен. Семейството и моята воля ми помогнаха най-много да преодолея проблемите. Приятелите за съжаление ги нямаше. Никой не харесва болни хора.


- Ива, преди две години ти записа страхотна песен, озаглавена „Още време“, както и клип към нея. Какво символизира тази песен?

- Времето е единственото, което ни определя като личности. То е мярка за всичко и съответно на всеки човек винаги му трябва още време. През януари 2019 г. излезе и вторият ни сингъл - "Carpe Diem". Клипът към него отново е направен от Николай Тодоров. Можете да го гледате на нашия YouTube канал - Iva Official.


- Видеото към песента "Още Време" е много атрактивно в стил арт ноар.

- Прекрасно е!

- Какво е да работиш с баща си, който направи великолепната анимация в клипа?

- Да работиш с гений е божествено!

- Каква музика слушаш, освен твоята?

- Най-егоистично по-голяма част от времето слушам авторска музика и джаз.
Обичам всякакъв стил музика, стига да я усетя.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Да работя.

- Планина или море?

- Изкуство.

- Какво те зарежда в живота?

- Шампанското.

- Какви са ти плановете в близко бъдеще?

- 2020 година издаваме албум. Гответе се!