Ивайла Бакалова говори за Нотариуса в парламента, Алексей Петров участвал в схемата (НА ЖИВО)

Бившата барета ме посъветва да броя 120 000 лв., за да нямам проблеми със спецпрокуратурата, разказа Веселин Денков

Политика
17:15 - 29 Февруари 2024
8569
Ивайла Бакалова говори за Нотариуса в парламента, Алексей Петров участвал в схемата (НА ЖИВО)

Гледайте на живо изслушването на Ивайла Бакалова и мъжа й Веселин Денков в парламентарната комисия, която проверява дейността на Мартин Божанов-Нотариуса и групата около него.

"Ако не бях проговорила за Нотариуса пред АКФ, нямаше да сте го чували до днес", заяви миската. - "Много съжалявам, че създавам проблеми за някои от присъстващите, сигурна съм, че ви е неприятно да ровя в тази тема", енигматично добави красавицата.

Нейният адвокат Ина Лулчев не позволи надълго и нашироко да разказва за случилото се, за да не пречи на заведените дела. Бакалова обясни, че е пускала сигнал до Цацаров, че мъжът й е изнудван от магистрати. "Няколко папки има събрани в ГДБОП за Нотариуса. Там има информация за неговите флашки", заяви миската.

"Бях извикана да давам показания при смяната на главния прокурор. Това е голяма обида за мен. Извикаха ме за разпит 2 години, след като съм пускала сигнали. При разпита дадох показания как Божанов в разговор ми е казвал, че не е близък само с главния прокурор, но и с неговите заместници"., обясни Бакалова. 

Веселин Денков от своя страна каза, че през 2016 г. негови приятели са го предупредили, че ще има неприятности със спецпрокуратурата, ако не плати 120 000 лв. При него е идвал прокурор Димитър Франтишек. 

"Алексей Петров 3 месеца искаше среща с мен. Постоянно отлагах да се видя с него. Накрая, когато се срещнахме, също ми каза, че трябва да дам тези пари". 

"Хората, които ме запознаха с Нотариуса, няма да ги кажа, за да не застраша живота им. Сигнал срещу мен е подавал самият той", обясни Ивайла Бакалова. 

"Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката”, допълни разказа си Бакалова.

Тя разказа още, че когато ГДБОП е взело бижутата й, те били държани година и половина. "Няколко пъти исках да ми ги върнат, накрая образуваха ново досъдебно производство за тях", посочи Бакалова.  

Тя каза още, че мъжът й не е разпитван нито веднъж, независимо от това, че е бил в ареста.