Ивайла Бакалова за Нотариуса: Средно ниво, обаче има сериозен чадър

Такива като Мартин са вече осветени. Те са никому непотребни, твърди миската

Общество
22:03 - 13 Февруари 2024
46188
Ивайла Бакалова за Нотариуса: Средно ниво, обаче има сериозен чадър

Журналистката от "Свободна Европа" Генка Шикерова разговаря с Ивайла Бакалова, която първа описа механизмите за натиск и изнудване на печално известния Мартин Нотариуса.

Името му стана известно от разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) през 2021 г. за корупционна мрежа от влияние в закрития вече Специализиран съд. Тогава бившата манекенка Ивайла Бакалова разказва как са й поискани пари за освобождаването от ареста на партньора й - бизнесменът Веселин Денков.

След разкритията тогава не последва нищо. Мълчанието около името на Нотариуса продължи. До деня на негото убийство, когато разследващи и политици заговориха за влиянието му в задкулисието на съдебната система.

Ето какво казва сега Бакалова за 100-те бона, които Нотариуса е поискал да измъкне от ареста гаджето й Веселин Денков:

"Идват няколко пратеници на прокуратурата и му казват, че ако не си плати 100 хил., той от свидетел ще бъде направен обвиняем, ще му бъде направено КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество), ще му бъде възбранен паспорта и ще намерят за какво да го задържат".

По думите на Бакалова тези пратеници са казали, че има как това да бъде предотвратено. "Беше ни казано, че трябва да се наемат лобисти на месечна заплата, за да нямаш проблем със съд и прокуратура", каза Бакалова.

Тя каза, че Денков не се съгласява да плаща и по-късно му е повдигнато обвинение и е задържан. Един от тези, с които тя обсъжда освобождаването му от ареста, е Мартин Божанов. По повод убийството на Божанов Бакалова каза, че "това, което се случва е абсолютно закономерно. Това са едни брокери на средно ниво. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, искат да се освободят. Те са вече осветени. Те са никому непотребни".