Ивайло Дерменджиев: Едва ли екипажът на "Верила" ще се прибере скоро

На този етап те са помагачи и извършители, заяви юристът

Новини
21:17 - 21 Декември 2023
5405
Ивайло Дерменджиев: Едва ли екипажът на "Верила" ще се прибере скоро

"По линия на правната помощ и договорите за правна помощ със съответните държави, където е станало престъпление, засега предполагаемо, без извършители доказани, но така или иначе задържани, би трябвало да се намеси и да участва със своите институции и свой представител там", заяви адвокатът по международно право и председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Той допълни, че страната ни трябва да търси форма на участие в разследването на случая.

Прогнозата на Дерменджиев, е че едва ли българският екипаж на "Верила" ще се прибере толкова скоро:

"Засега най-вероятно ще бъдат задържани, защото те са на етап помагачи вероятно, на етап са извършители или не знам квалификация каква би се приложила, но така или иначе ще бъдат задържани докато се установи обективната истина".

Как ще се действа, ако се стигне до обвинения, арести и даже съдебен процес?

"Действат законите и правилата, които са за територията на Ирландия, съответно когато има замесени чужди граждани, биха могли да се ангажират и другите институции - посолство, задължително ношето консулство ще бъде привлечено в Ирландия.

Само че тук има една малка тънкост, че за да участва нашият консулски представител, той трябва да бъде поискан от задържаните, защото има процедура, по която могат да откажат да участва български представител и това ще е доста симптоматично, ако се склучи", каза адвокат Дерменджиев.

По рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че 500 килограма кокаин са открити на борда на кораба "Верила", който е задържан в Ирландия.

Министерството на външните работи са поискали допълнителна информация от ирландските си колеги, съобщиха министър Стоянов и вицепремиерът Мария Габриел.

Двамата бяха крайно лаконични, но все пак стана ясно, че контактите с ирландските власти са интензивни:

"За момента има много активна комуникация на ниво оперативно международно сътрудничество, така че тепърва ще излизат факти и обстоятелства. В момента имаме информация, че са задържани.
Екипажът е от 17 български граждани и един украински.

От нас се иска само потвърждаване, че това са хората. В момента се анализира това, което ние имаме като информация от случая до моментга, както и подобни случаи назад във времето, от които евентуално ще изведем изводи за това какво точно се случва в световен мащаб по линия на наркотиците и най-вече транспорта на наркотични вещества", каза Калин Стоянов, а вицепремиерът Мария Габриел обясни какво може да направи външното министерство по този случай:

"Единствено и само в рамките на компетенциите на МВнР. Действията ни са единствено отправени към искане на информация. След това виждате, че има и други министерства или други органи, в чийто обхват попадат действия и компетенции".