Ивайло Христов с награда за цялостно творчество на "Любовта е лудост" (СНИМКИ)

Родни звезди преминаха по червения килим на филмовия фестивал във Варна

Култура
10:30 - 28 Август 2021 (обновена)
3347
Ивайло Христов с награда за цялостно творчество на "Любовта е лудост" (СНИМКИ)

Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" започна във Варна. Официалното му откриване снощи се превърна в истинска светска атракция, проследена с огромен интерес от жителите и гостите на Варна. Те отново аплодираха родните кинозвезди, които преминаха по червения килим до входа на Фестивалния и конгресен център.

Сред тях бяха актьорите Васил Банов, Михаил Мутафов, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Ивайло Христов, Свежен Младенов.

МФФ “Любовта е лудост” е едно от най-значимите арт събития не само за светска Варна, но и за живота на световната киноиндустрия.

Вече 29 години доайенът на международните кинофестивали с български адрес, воден от амбицията да излъчва най-новите продукции в света на седмото изкуство, всяка година представя над 90 игрални филма от световната филмова листа.

Кинофорумът бе открит във Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекцията на лентата "Селин Дион - силата на любовта". Режисьорът Валери Льомерсие се изявява и в една от главните роли, партнирайки си със Силвен Марсел и Вероник Байлок.

Актьорът, режисьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Ивайло Христов получи наградата за цялостно творчество. Тя му беше връчена от художествения директор на ММФ „Любовта е лудост" проф. Александър Грозев.

В конкурсната програма на фестивала зрителите ще имат възможност да видят 12 филма, посочи артдиректорът на проявата Александър Грозев. По думите му всички са носители на отличия от някой от големите кинофоруми по света. Българското участие в конкурсната програма е "Чичо Коледа". Романтичната комедия е на режисьора Ивайло Пенчев, а главните роли са поверени на Филип Аврамов, Малин Кръстев, Васил Банов и Стефан Денолюбов.

Журито, което ще оценява филмите, е тричленно с председател Илиян Джевелеков.
Фестивалът ще представи и няколко паралелни програми, едната от които е посветена на българското кино. Зрителите ще имат възможност да видят и няколко документални филма. Единият е посветен на великия Георги Парцалев, а "Малката маркиза" - на писателката Фани Попова-Мутафова. "Любовта е лудост" ще бъде официално закрит на 3 септември с комедията "От Африка с любов" на режисьора Никола Бедо.