Ивайло Калфин: ИТН могат да изкарат цял мандат, но ще има преговори за всяко едно гласуване

Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация

Новини
09:02 - 02 Август 2021
2840
Ивайло Калфин: ИТН могат да изкарат цял мандат, но ще има преговори за всяко едно гласуване

Всички ще подкрепят кабинета на Има такъв народ, но оттам нататък започва трудното за парламентаризма и новото правителство. За това предупреди бившият социален министър Ивайло Калфин пред БНТ.

Калфин обясни, че с правителство на малцинството ИТН ще попадне в капан, в който ще трябва да търси гласове за събиране на гласуване на законопроекти в Народното събрание. Според бившия социален министър, когато се прави правителство на малцинството без ясни политики и мнозинство няма как да се получи.

Той посочи, че никой не иска да има избори, правителство ще има – може да изкара дълго и да си изкара мандата,  но да има преговори за всяко едно гласуване. Ако ИТН решат да се освободят от отговорност, не съставят кабинет и се явят на избори, ще ядосат още повече хората, добави Калфин. 

Той изпитва съчувствие към непрестанните атаки към кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов.

Според него политически партии не разбират какво им казват избирателите.

Политическата отговорност е обективно събитие. На следващите избори избирателите много ясно казват какво мислят за него. Ако ще има някакво мнозинство, в интерес на ИТН е да търсят мнозинството, иначе попадат в собствения си капан, добави Калфин.

Той допълни, че ако БСП не подкрепи правителството на ИТН ще бъде обвинение, че иска ГЕРБ да се върне на власт.

Ивайло Калфин определи темата на политическите партии за увеличаване на доходите и пенсиите като смислена. Това са теми, които са нормални, но как ще се случат е друг въпрос и как да бъде поносимо за икономиката, отбеляза той.

Според него предложението за преизчисляване на пенсиите, което направило служебното правителство е много добро. Няма лошо, че служебният кабинет дава предложения, но решенията се взимат от Народното събрание. Служебният кабинет са жертва на напрежение между политическите партии, завърши Ивайло Калфин.