Ивайло Калфин: Преговори с "Газпром" не са решение

Новини
08:19 - 16 Септември 2022
1245
Ивайло Калфин: Преговори с "Газпром" не са решение

Бившият вицепремиер и бивш външен и социален министър Ивайло Калфин заяви в предаването "Денят ON AIR", че понякога се отклоняваме от реалностите в стремежа си към увеличаване на доходите на хората.

"Фиксирането само върху доходите тази година беше добър урок. Доходите се вдигнаха, инфлацията беше много по-голяма от тях и ги изяде. Намаля покупателната способност на хората и се увеличи броят на тези в бедност или риск от бедност", подчерта той.

Калфин посочи един от проблемите в предизборната кампания. Лично на него му липсват идеите за бъдещото управление. Раздават се шамари и се обещава Луната, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Никой не отрича, че в момента са свръхвисоки печалбите на всеки, който произвежда енергия. Да не забравяме, че зелената енергия беше субсидирана и няма период, в който да е била на загуба. В Европа цените на електроенегията са свързани с цените на газа, защото газът се използва за производство на енергия. В България нещата са по много различен начин. Всеки друг източник на енергия трупа огромни печалби. Очакванията на бизнеса и гражданите са държавата магически да намери средства и да ги компенсира. По-добре като политика е да се ограничат част от печалбите", смята Калфин, пише факти.бг.