Ивайло Калфин се уреди за голям еврошеф с мега заплата

Деница Сачева дала яко рамо на социалиста за директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд

Ексклузивно
20:58 - 06 Март 2021
15020
Ивайло Калфин се уреди за голям еврошеф с мега заплата

Пишман кандидат-президентът Ивайло Калфин беше избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд с убедително мнозинство по време на днешното заседание на Управителния й съвет.

Еврофондацията е агенция към Европейската комисия, която е базирана в Дъблин, Ирландия.

Кандидатурата на Калфин е била подкрепена от правителството на България с писмо, подписано от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, посочва министерството.

Фондацията прави проучвания в областта на условията на труд и качеството на живот и предоставя знания, с които подпомага разработването на политики в социалната сфера, труда и заетостта.

Калфин (57 г.) е икономист, завършил Университета за национално и световно стопанство в София. Има магистърска степен по международно банкиране от университета Ландънбъро във Великобритания.

Той е бил вицепремиер и външен министър, министър на труда и социалната политика в две правителства,  член на Европейския парламент от 2009 до 2014 г., зам. председател на бюджетната комисия на ЕП, избиран е в три български парламента.

Макар да не е ясно какви пари ще получава Калфин на европоста си, от документацията на ЕК става ясно, че старши служителите в комисията получават между 5630 и 8630 евро месечно. Можем да очакваме нашенецът като изпълнителен директор да взима поне двойно повече - минимум сума от порядъка на 15 000 евро.