Ивайло Мирчев: Радев ни изложи

БТР-ите не стават за охрана на границата, категоричен е депутатът от ПП-ДБ

Актуални новини
19:00 - 04 Декември 2023
4068
Ивайло Мирчев: Радев ни изложи

Бронетранспортьорите, които парламентът прие да дарим на Украйна, не стават нито за спасяване на хора и разчистване при наводнения, нито за охрана на границата. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев и обвини президентът Румен Радев, че е изложил България, като е наложил вето на споразумението.

Не може да използваме 40-годишни бронетранспортьори, за да спасяваме хора от наводнения. За това има съвсем различна техника, каза Мирчев и обясни, че след наводнението в Царево през септември е попитал дали те са могли да влязат в употреба там. От МВР обяснили, че за това се ползват машини на "Гражданска защита", които имали достатъчно техника. 

Според него БТР-ите не може да се ползват и за охрана на границата. Причините за това били много, най-вече, че са твърде тежки.

Изненада ни, защото няма никаква логика. Всички мотиви, изложени от него, вече няколко пъти ги дебатирахме в комисия и зала, коментира Мирчев пред БНТ наложеното вето от президента и изрази увереност, че ветото ще бъде преодоляно.   

Ние се изложихме достатъчно вече с това вето на президента. Нашият президент, който уж е натовски генерал, наложи вето, с което България не изглежда добре пред международните ни партньори, коментира още депутатът.

Той се пошегува, че военното министерство има толкова бронетранспортьори, че да побере цялата армия в тях.

Предстои смяна на повечето регулатори, каза той. Очаквал и другите партии да имат свои кандидатури, но няма срок, в който да се случи това. Иначе като единствен работещ регулатор той посочи БНБ.

През седмицата депутатите избраха за подуправител на здравната каса Момчил Мавров, издигнат от ГЕРБ. Номинацията му обаче предизвика скандал между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и в крайна сметка и той, и управителят на НЗОК Станимир Михайлов подаде оставка. Мирчев обясни, че спорът между Делян Пеевски и Кирил Петков на първия ред в парламента, бил доказателство, че ПП-ДБ нямало да подкрепят съмнителни кандидатури.