Иван Бакалов представя фотоизложба „Старият Созопол – 40 години назад“

"Тогава все още можеше да се усети автентичният дух на града, днес атмосферата вече е разрушена", казва журналистът

Култура
18:25 - 13 Юли 2022
3646
Иван Бакалов представя фотоизложба „Старият Созопол – 40 години назад“

Журналистът и фотограф Иван Бакалов представя спомените си за Созопол отпреди четири десетилетия във фотографска изложба. Тя ще може да бъде разгледана до 25 юли в галерията на пл. „Света Неделя“ № 7 („Уникредит студио“), съобщават организаторите.

Експозицията е озаглавена „Старият Созопол - 40 години назад“. В нея са подредени снимки, правени в периода между 1983 г. и 1987 г. „Тогава все още можеше да се усети автентичният дух на града. Днес атмосферата на стария Созопол вече е разрушена по няколко причини. Прекомерно е застрояването с хотели и къщи с висока етажност, въпреки че формално има ограничения. Някога созополчани са имали професии и работа в града или в Бургас, а сега поминъкът им е главно свързан с курортистите. По-рано са се грижили за градини и лозя, които днес са продадени за вилни зони и са застроени“, коментира Бакалов.

Част от снимките му са включени като илюстрации в новата книга "Голи и солени (морето преди бетона)". Книгата съдържа разкази за морето със спомени от Бакалов, Михаил Вешим, Мариана Мелнишка, Соломон Паси, Енчо Господинов и др.

Иван Бакалов е завършил е журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където е преподавал пресфотография. Работил е като репортер и редактор във вестниците „1000 дни”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”, бил е постоянен автор на в. „Труд”, сп. „Биограф” и др. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg. Автор е на книгите „Тодор Живков – власт, свидетели, у,частници” (2021 г., изд. „Кръг“), „В сянката на Борисов” (2011 г., изд. „E-press“), „До Чикаго и напред On Route 66” (2013 г., изд. „E-press“) и др.