Иван Демерджиев: Има оперативна информация, че зам.-главсекът на МВР е замесен в трафик на мигранти

Това е достояние както на австрийската страна, така и на всички европейски партньори, заяви бившият вътрешен министър

Общество
12:00 - 08 Януари 2024
3882
Иван Демерджиев: Има оперативна информация, че зам.-главсекът на МВР е замесен в трафик на мигранти

„Ако има съмнения в представители на ГЕРБ, че заместник главният секретар е замесен в трафик на мигранти, има такава изтекла оперативна информация, какво да говорим за редовите служители и за начина, по който се опазва българската граница. Има оперативна информация, а този човек в момента е заместник главен секретар в МВР“.

Това каза бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев пред Би Ти Ви. 

Тази информация е достояние както на австрийската страна, така и на всички европейски и български партньори. Не може да се допускат такива хора с такава биография да достигат до постове, които са в подножието на най-високите постове в МВР. Когато се назначава един служител, се взима кадровата справка му и се вижда, че има такава информация. Когато се види, че има такава информация, той не може да бъде допускан до такова ниво на управление“, допълни Демерджиев.

По думите му, когато той е бил вътрешен министър, въпросният човек е заемал по-нисък пост в системата, но не е имало достатъчно данни да бъде отстранен и сроковете за дисциплинарно производство са били изтекли.

Според Демерджиев мигрантският натиск се увеличава.

„Вътрешният министър твърди, че намалява. В същото време мигрантските центрове са препълнени. Ако са препълнени при намаляващ натиск, това значи, че охраната на границите се влошава. Остава някак незабелязано, но Сърбия разполага допълнителни свои сили по границата с България и Северна Македония, които да възпират мигранти. Всичко това ми подсказва, че начинът, по който се комуникира този въпрос, отново е неискрен и истината е по-различна. Може би затова Австрия, която нямаше никакви претенции към България, а единствено към функционирането на Шенген, сега заявява конкретни претенции към действия“, коментира още Иван Демерджиев.