Иван Демерджиев: Извършени са злоупотреби с помощите за Украйна

Кабинетът "Петков" е изплатил по протоколи над 53 млн. лв., които не е ясно кого подпомагат, разкри вътрешният министър

Политика
16:30 - 30 Май 2023 (обновена)
4182
Иван Демерджиев: Извършени са злоупотреби с помощите за Украйна

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви в парламентарните кулоари, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна.

"Ръководител съм на националния оперативен щаб. Мисля, че регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства", обяви Демерджиев.

Той обяви, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества. "Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат", каза министърът.

По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали мъртви души – хора, които само по документи се намират в определени хотели.

По отношение на изтеклите записи, той каза, че откакто е служебен министър на вътрешните работи от 2 август, може да говори единствено за МВР на българския народ.

"МВР в момента не служи на никой - нито на политическа, нито на икономическа сила, нито на чужди сили от какъвто и да е характер и не се отчита пред такива. Самите коментари по отношение на службите ми изглеждат странно. Всички служби за сигурност, с които работя много тясно, се стремят по всякакъв начин да поддържат реда в страната, стремят се да противодействат на престъпността, включително и на влиянието на чужди служби или опити за такова влияние. Нямам данни да има някакви проблеми в работата на службите, незабавно бих докладвал на премиера и президента, както и на Народното събрание", обясни Иван Демерджиев.