Иван Демерджиев: Мутри участват в обществените поръчки

Лица на високи позиции си позволяват незаконни действия, увери вътрешният министър

Политика
17:47 - 08 Септември 2022
4436
Иван Демерджиев: Мутри участват в обществените поръчки

"Понятието "мутри" използвам в най-широк смисъл, включително лица на високи позиции, които си позволяват незаконни действия. Мутрите са различни от тези, които познавахме 90-те години. Не се изявяват толкова публично и видимо, но са замесени в обществени поръчки", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

"В момента има пълен синхрон между институциите, което ме кара да бъда оптимист. Радостно е, че започнахме съвместна работа с прокуратурата по не малко производства. Прокуратурата беше изолирана по работата върху тежките престъпления, които отиваха в специализираната прокуратура", каза още той. 

Според министър Демерджиев премахването на специализираната прокуратура е било добра идея.

"Мигрантският натиск е повече, но причините са изцяло обективни. Турция е подложена на огромен натиск по границите с Афганистан и Сирия, затова се засилва и напрежението по нашата граница. Проблемът е, че турската страна е концентрирала всичките си сили по своите граници. Не е имало такъв натиск досега", коментира министърът темата с мигрантите. 

"След като анализирахме причините, стигнахме до изводите, че трябва много интензивно да се работи с т.н. каналджии. В момента тече разследване, разплели сме доста от структурите. Установихме, че тези действия се случват с помощта на гранични полицаи. За да покажем всичко това трябва да съберем още доказателства", каза той по въпроса с нелегалния трафик на мигранти и информацията, че има замесени полицаи. 

"Корумпираните гранични полицаи си затварят очите и пропускат определени коридори, по които да влязат бежанците. Разбира се, те получават и пари за това нещо. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тези служители, защото те застрашават живота на колегите си и националната ни сигурност", заяви Демерджиев пред Би Ти Ви.