Иван Демерджиев за разследването му: Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е от преди мен

Бившият вътрешен министър е проверяван за безстопанственост заради допълнителен договор

Актуални новини
12:42 - 22 Януари 2024
1595
Иван Демерджиев за разследването му: Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е от преди мен

Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е започната преди моето встъпване като вътрешен министър и платена след напускането мина поста. Това каза бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той е проверяван за безстопанственост заради допълнителен договор за плащане, по-голямо с 81,5 млн. лв. за изработка на лични карти. Той бил подписан 2 дни, преди Демерджиев да сдаде поста. 

Ето какво каза той:

Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018г., а провеждането и финализирането й е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години.

Първо КЗК, а в последствие и ВАС отхвърлят жалбите.

С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка са налице предпоставки за изменение на някои параметри.

В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона.

Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки.

Демерджиев допълни, че плащане по договора не е имало по негово време. "Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка", каза той пред 24 часа.