Иван Гешев: Аз съм момчето от "Младост"

Зам.-главният прокурор нямал апартамент с частен асансьор, не се притеснявал да е единствен кандидат за обвинител №1

У нас
08:15 - 23 Юли 2019
5229
Иван Гешев: Аз съм момчето от "Младост"

Номинацията ми за главен прокурор е огромно доверие не толкова за мен персонално, колкото за цялата институция. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяга нито от битките, нито от отговорност, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев, който първи бе номиниран за поста нов главен обвинител след изтичането на мандата на досегашния Сотир Цацаров. 

Гешев е на мнение, че не би имало нищо притеснително, ако той остане единствен кандидат, като даде за пример състезанието и в Европа, където единствен претендент досега е румънката Лаура Кьовеши. "Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание. Ще бъде кално като всеки друг път", коментира прокурорът. 

Според Гешев залогът в България е голям, защото става въпрос за оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които водим дела.

По повод думите на ексдепутата Христо Иванов, че Гешев бил креатура на Цацаров, Гешев отправи остра критика: "Аз не го познавам лично, на за него съм чул един единствен коментар - как когато бе министър в правителството на Бойко Борисов е казвал винаги: "Да, г-н Борисов, добре, г-н Борисов. Явно рязко е възмъжал след изгонването си от кабинета на премиера тогава". 

Гешев добави, че е виждал депутата от ДПС Делян Пеевски веднъж преди 4-5 години. "Не споделям виждането на десните екстремисти за разделението на властите. Вярвам в конституционното взаимодействие между тях. Няма как прокуратурата да върши своята работа без колегите от ДАНС и МВР", добави той. И увери, че неговият приятелски кръг не е съставен от политици, а бил от 80-те години - "от моя блок, от моя клас в средното училище". И добави, че за разлика от някои политици, имал жилище в краен квартал, а не в "Изток" с частен асансьор. 

"Аз съм момчето от "Младост", завърши Иван Гешев.