Иван Гешев: Държавата не се интересува от стотиците загинали и пострадали на пътя

Наказателният кодекс и Законът за движение по пътищата се нуждаят от сериозни промени, посочи главният прокурор

Политика
13:10 - 13 Октомври 2022
1540
Иван Гешев: Държавата не се интересува от стотиците загинали и пострадали на пътя

Българската държава не се интересува в голяма степен от пътния травматизъм, катастрофите, от стотиците загинали и пострадали на пътя. Каквито и планове да се правят, те остават само на хартия, никой не ги контролира, те са само с цел да се прави някакъв пиар. Това посочва по повод на инициативата „Визия 0“ главният прокурор Иван Гешев, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

По думите на Гешев Наказателният кодекс и Законът за движение по пътищата се нуждаят от сериозни законодателни промени. Едва ли е необходимо да открием топлата вода, има работещи модели в други европейски държави, които са дали резултат, допълва той.

Според него трябва първо да се идентифицират проблемите на пътната инфраструктура и свързаната с нея пътна безопасност, за да се вземат решения.

Нашия анализ, по данни от Агенция пътна инфраструктура и Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата, е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма сериозни проблеми, посочва още Иван Гешев.

Главният прокурор коментира, че под натиска на гражданското общество, неправителствените и браншовите организации, политиците и Народното събрание ще бъдат принудени да свършат нещо. Ние не заслужаваме тази война по пътищата, казва още той, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

Цел на инициативата „Визия 0“ е да се намали броят на загиналите при пътни инциденти.