Иван Гешев към Лозан Панов: Защо спря одит на системата за разпределение на дела?

Актуални новини
12:55 - 07 Април 2020
1742
Иван Гешев към Лозан Панов: Защо спря одит на системата за разпределение на дела?

Главният прокурор Иван Гешев отправи задочно въпрос до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов защо през 2019 година не искаше одит на системата за случайно разпределение на дела и на какво се дължи сериозният отпор, който той оказа срещу проверката на сигурността й от външни влияния.

"За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, в началото на 2019 г. оказват и се опитват да предотвратят този IT одит, който вече се проведе и експертизата върху сигурността за централизираната система за случайно разпределение на делата", каза в интервю за БНР главният прокурор.

По думите му съществуват сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата в съдилищата е пробита. Главният прокурор сподели, че няма никакви притеснения да зададе въпроси по случая на председателя на ВКС Лозан Панов и лично. Както е известно, в момента по случая тече досъдебно производство.

"Ще оповестим доказателствата, когато са налични, защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и Европейската комисия, защото става въпрос за период от 5 години, в който бяхме под мониторинг в областта на правосъдието. Не знам дали съществуват бели, черни или други цветове хакери, но факт е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него. Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е "смешна", обясни Иван Гешев.

"Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015 като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари", попита още главният прокурор.

Иван Гешев допълни още, че прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

"Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея", посочи главният прокурор.