Иван Гешев: Мотивацията ми е доверието на цялата прокурорска колегия

Новини
11:30 - 24 Октомври 2019
2079
Иван Гешев: Мотивацията ми е доверието на цялата прокурорска колегия

"Концепцията ми е стратегия за управление на прокуратурата в следващия 7 годишен период. Тя е с чисто практическа насоченост. Имам увереност, че ще се справя с проблемите. Дългогодишният ми стаж в прокуратурата ми я дава. Мотивацията ми е доверието на цялата прокурорска колегия, то е доверие към колегите, с които сме работили и постигнатото в последните години", каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев на изслушването му във ВСС. 
 
"Определен кръг от хора се хранят от компроматни атаки срещу прокуратурата. Не ми дават възможност да изкажа собственото си мнение, налагат страх. Атакуват с хибридни статии, опитват се да маскарят професионалното ми бъдеще. Да се откажа би значело, че ме е страх и предавам доверието, което ми е гласувано. Не мога да забраня и не смятам да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми се казва какво трябва да мисля. Това е отговор на видима политическа атака, дължа го като човек и магистрат, защото те уронват престижа на прокуратурата и цялата съдебна власт", каза той.
 
"Спрял съм се на 3 групи проблеми: проблеми в законодателството, кадровата обезпеченост и специфичните за самата прокуратура. За тяхното преодоляване съм набелязал 6 стратегически цели. Моя цел са ефективни и ефикасни разследващи органи и екипност. Също така и ефективно административно управление.  Утвърждаване на стандарти за обективни и качествени разследвания", заяви Иван Гешев. 

Встъпването в длъжност на главния прокурор става след указ на президента. Държавният глава има право да откаже подкрепа на избора на ВСС веднъж. Мандатът на обвинител номер 1 Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година. По Конституция, ако дотогава няма избран нов главен прокурор, държавното обвинение се ръководи от временно изпълняващ длъжността