Иван Гешев: Мястото на следствието е в съдебната власт

Чрез изменения в НК и НПК ще се подобри кадровият капацитет, заяви главният прокурор

Общество
14:49 - 09 Септември 2020
1062
Иван Гешев: Мястото на следствието е в съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че мястото на следствието като част от прокуратурата е в съдебната власт, като призова колегите си да бъдат още по-мотивирани в работата и отстояване на своята независимост. Иван Гешев участва в работно съвещание на следователи от  Националната следствена служба, от следствените отдели към окръжните прокуратури, както и към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура.
 
„Моята цел е да възстановим престижа и достойнството на професията следовател. Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател“, обърна се към участниците в съвещанието Иван Гешев. „Тогава следствието изглеждаше и работеше по различен начин. Това, че то се намира сега в друга кондиция, не е резултат от работата на следователите, а е в резултат на дългогодишните законодателни експерименти“, посочи главният прокурор.
 
Иван Гешев отбеляза още, че капацитетът на следствените служби не се е използвал пълноценно. В тази връзка ръководството на прокуратурата е готово да представи експертни предложения, които чрез изменения в НК и НПК, биха довели до подобряване на кадровия капацитет. Според Иван Гешев следствието има необходимост и от набирането на млади юристи, които да повишат интензитета на работа.
 
Ръководителят на НСлС Борислав Сарафов представи анализ на досъдебните производства, по които следователите са работили през първите шест месеца на годината. Той припомни,  че голяма част от разследванията са свързани с престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Следи се и за срочното изпълняване на молбите за правна помощ.