Иван Гешев на старта на "STOP HATE SPEECH": Има възраждане на антисемитизма и ксенофобията

Случаите на дискриминация на база пол и засягане на правата на малцинствата са все повече, заяви обвинител №1

Политика
14:02 - 05 Декември 2022
1600
Иван Гешев на старта на "STOP HATE SPEECH": Има възраждане на антисемитизма и ксенофобията

В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията, каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на международната конференция на тема "STOP HATE SPEECH", организирана от Прокуратурата на България, съвместно с Европейската еврейска асоциация.

По думите на обвинител №1 случаите на дискриминация на база пол, полова ориентация, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични тенденции са все повече. 

"От десетилетия в центъра на столицата мирно съжителстват един до друг православен храм, джамия, синагога и католическа катедрала. Така, както винаги в България сме живели заедно. И съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно, трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена, като през Втората световна война, когато българският народ заедно с БПЦ, представители на държавата, спасиха всички свои съграждани евреи, въпреки че България беше съюзник на нацистка Германия", заяви Иван Гешев. 

Той обаче посочи, че след агресията на Русия в Украйна изглежда не се учим от историята. "А за да не се повторят случаи като Холокоста, трябват действия. Преди делата обаче са думите. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата и трябва да се борим с дела срещу нея", призова главният прокурор.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза, обясняват от прокуратурата.