Иван Гешев награди пожарникаря, спасил пътниците от запалилия се влак край Каспичан

Главният прокурор отличи Кръстьо Буцев и Жоро Соваджиев за оказване на помощ при катастрофи

Общество
12:51 - 20 Декември 2022
1521
Иван Гешев награди пожарникаря, спасил пътниците от запалилия се влак край Каспичан

На официална церемония в Съдебната палата в София главният прокурор Иван Гешев награди трима граждани, оказали помощ на пострадали при два тежки транспортни инцидента.

Старши инспектор Върбан Петков от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, Кръстьо Буцев и Жоро Соваджиев получиха плакети „За заслуги“ на Прокуратурата на Република България (ПРБ).

„Награждавам трима големи българи за нещо, което рядко се случва – да помагаш на другите. Това е рядкост във времена, в които омразата струи отвсякъде. Доброто трябва да се награждава, да се поощрява и да се гордеем, че такива хора са между нас, че продължава да има такива българи“, заяви главният прокурор.

Старши инспектор Върбан Петков е оказал помощ и е предотвратил ситуация с жертви при пожар във влак край Каспичан на 3 ноември 2022 г., а Кръстьо Буцев и Жоро Соваджиев са се притекли на помощ при пътнотранспортното произшествие с автобус близо до село Младиново на 11 декември 2022 г.

По време на церемонията бяха наградени и прокурори, и следователи, отличили се с работата си по обществено значими случаи през годината.

За проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения заместник главният прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов получи кортик на Прокуратурата на Република България „За заслуга“.

„Благодаря за високата оценка, това е оценка и за работата на всички следователи в НСлС“, каза Борислав Сарафов и подчерта високия професионализъм на екипа, с който работи.

Плакети „За заслуга“ за всеотдайната им работа през годината получиха и заместник главните прокурори Красимира Филипова, Даниела Машева, Пламена Цветанова и Десислава Пиронева. С награда бе отличена и Сийка Милева, говорител на главния прокурор и прокурор във ВКП.

Иван Гешев връчи колективна награда на магистратите от отдел 6 на Софийска градска прокуратура (СГП). „Вие знаете колко усилия ви е струвало да се приемат делата на закритата Специализирана прокуратура в много кратки срокове и да не нарушим закона. Знаете, че законът бе приет в рамките на дни, не уреждаше почти нищо и отваряше редица проблеми, които се наложи да се решават в движение. Доказахме, че заедно можем да минем през неща, които се смятаха за невъзможни. Показахме, че въпреки политическия натиск работим в интерес на хората, че сме екип и това ще продължи“, каза главният прокурор.

Награди за отлично изпълнение на служебните задължения - плакет „Прокуратура на Република България“, „Почетен знак на Прокуратурата на Република България“ и отличие „Служебна Благодарност“, получиха прокурори от Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, Софийска градска прокуратура (СГП), от окръжни прокуратури в страната, от военните прокуратури, както и следователи от НСлС, от сектор 04 „Специализиран“ към СГП, София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Русе.

Иван Гешев изрази своята благодарност и признателност към всички прокурори и следователи от страната, като им пожела светли празници, здраве и професионални успехи през 2023 година.