Иван Гешев отказа да влиза в полемика със Съюза на съдиите

Декларацията за дейността ме връща към романите на Оруел и соцреализма - в които се налагаше какво имаме право да говорим и какво не, отсече главният прокурор

Актуални новини
10:32 - 22 Октомври 2020
2035
Иван Гешев отказа да влиза в полемика със Съюза на съдиите

Главният прокурор Иван Гешев няма да участва в дискусията във връзка с обръщението на Съюза на съдиите, в което те искат да се даде оценка на публичните му изявления. Това обяви той в началото на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. Иван Гешев подчерта, че в декларацията се съдържат съждения с политически елемент. Той добави, че е много трудно да се отговори на такъв тип коментари, които засягат негови изказвания.

"Като я чета имам чувството, че се връщаме към романите на Оруел и соцреализма - в които се налагаше какво имаме право да говорим и какво не", добави още главният прокурор. Той обясни, че  всички въпроси, които са поставени в обръщението, ги е коментирал както по време на 10-часовото му изслушване по избора за главен прокурор, пред правната комисия преди седмица и депутатите в пленарна зала, в писмото до комисията LIBE. 

"Смятам, че е безсмислено да говоря часове, часове, часове по едно и също", каза още той. Той отново повтори, че българската държава е длъжник към най-уязвимата част на обществото - пенсионерите.

"Може би за нас, които взимаме големи заплати, кражбата на пенсията на един дядо няма значение", каза главният прокурор.

Той обаче подчерта, че докато е начело на държавното обвинение, тези хора няма да се чувстват изоставени. След това думата взеха няколко членове на ВСС, които искаха да се изяснят в каква процедура се намира пленумът и какво точно се обсъжда. Шефът на ВКС Лозан Панов пък се обърна към кадровиците и ги призова да реагират в тази ситуация, да не си затварят очите и дадат оценка на публично известните факти за дейността на главния прокурор. 

Преди заседанието лидерът на "Да, България" Христо Иванов протестира пред сградата ВСС.

 
Снимка: Агнес Методиева